Na co zwrócić szczególną uwagę podczas rozszerzania diety dziecka? Praktyczne wskazówki.

1. Kiedy rozpocząć rozszerzanie diety?

Wprowadzanie pokarmów stałych należy rozpocząć, gdy dziecko wykazuje rozwój niezbędnych umiejętności (np. siedzenie z podparciem). Zazwyczaj przypada to na okres między 17. a 26. tygodniem życia (początek 5. do 7. miesiąca życia)

2. Kolejność wprowadzania pokarmów:

  • Warzywa przed owocami

Wprowadzenie warzyw, zwłaszcza zielonych, przed owocami pomaga dziecku zaakceptować trudniejsze do przyjęcia smaki. Owoce wprowadza się zwykle po 2 tygodniach od rozpoczęcia rozszerzania diety.

  • Żelazo

Od 6. miesiąca życia wprowadza się pokarmy bogate w żelazo, takie jak mięso, ryby, produkty zbożowe wzbogacane żelazem.

  • Produkty alergizujące

Wprowadzanie takich pokarmów jak jajo kurze, orzeszki ziemne, ryby nie powinno być opóźniane. 

  • Gluten

Gluten można wprowadzać do diety dzieci w tym samym czasie co inne pokarmy uzupełniające. W diecie niemowlęcia powinien pojawić się w niewielkich ilościach pomiędzy 4., a 12. miesiącem życia. 

3. Metoda rozszerzania diety:

Zaleca się stopniowe wprowadzanie nowych produktów, zaczynając od niewielkich porcji (3-4 łyżeczki) i obserwowanie reakcji dziecka.

Alternatywą jest metoda BLW (Baby Led Weaning), gdzie dziecko samodzielnie wybiera i spożywa kawałki pokarmów, co rozwija jego samodzielność​.

4. Różnorodność i konsystencja pokarmów:

Ważne jest wprowadzanie pokarmów o różnej konsystencji (płynnej, papkowatej i stałej), aby rozwijać zdolność gryzienia i żucia. W 6.-7. miesiącu życia warto zacząć wprowadzać pokarmy stałe, takie jak purée.

Do końca 1. roku życia dziecko powinno być w stanie jeść posiłki o dowolnej konsystencji​.

5. Rozpoznawanie sygnałów głodu i sytości:

Należy zwracać uwagę na sygnały wysyłane przez dziecko, takie jak otwieranie ust czy podążanie wzrokiem za jedzeniem (głód) oraz odpychanie łyżeczki lub zamykanie ust (sytość).

6. Unikanie dosalania i dosładzania:

Unikaj podawania niemowlęciu słodkich napojów, skupiając się na mleku i wodzie jako jedynych źródłach płynów.

Nie dosalaj posiłków dziecka. Brak soli w diecie niemowlęcia pomaga zmniejszyć ryzyko rozwoju nadciśnienia w późniejszym życiu. 

7. Picie wody:

Ważne jest, aby już od najmłodszych lat dziecko przyzwyczajać do picia wody zamiast słodkich napojów, co może pomóc w zapobieganiu otyłości.

8. Unikanie miodu do 1. roku życia:

Ze względu na ryzyko botulizmu niemowlęcego, miód nie powinien być podawany dzieciom przed ukończeniem 12 miesięcy.

9. Dieta wegetariańska:

Jeśli Twoje dziecko jest na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej, konieczna jest specjalistyczna opieka żywieniowa i odpowiednia suplementacja, ponieważ zbilansowanie takiej diety u niemowlęcia jest trudne i wiąże się z dużym ryzykiem błędów żywieniowych.

10. Suplementacja witaminą D:

Suplementacja witaminą D jest kluczowa dla prawidłowego rozwoju dziecka. Dawka powinna być dostosowana do wieku dziecka i sposobu jego żywienia, zwłaszcza w drugim półroczu życia.

Rozszerzanie diety dziecka to kluczowy moment w jego rozwoju, dlatego należy pamiętać o obserwowaniu dziecka, wprowadzaniu nowych produktów stopniowo i dbaniu o odpowiednie zbilansowanie posiłków.

 

Bibliografia:

https://ptghizd.pl/cm/uploads/2021/04/smp_01_2021_zasady_zywienia_zdrowych_niemowlat.pdf

 

Skip to content