Wstrząs anafilaktyczny. Co robić w nagłych sytuacjach?

Wstrząs anafilaktyczny jest skrajnie niebezpiecznym stanem zagrażającym życiu, który może wystąpić w wyniku reakcji alergicznej na pokarmy lub inne alergeny nawet u osoby bez zdiagnozowanej wcześniej alergii.

Reakcja anafilaktyczna często przebiega podobnie do reakcji alergicznej, zaczyna się od nieżytu nosa i zmian skórnych. Następnie mogą pojawić się takie objawy jak obrzęk wokół oczu, obrzęk ust, trudności w oddychaniu, napad silnego kaszlu, świszczący oddech, obrzęk krtani, wymioty, biegunka czy ból głowy.

Pierwsza pomoc w przypadku wstrząsu anafilaktycznego obejmuje podanie adrenaliny oraz wezwanie pomocy medycznej. To niezwykle ważne, aby wiedzieć, jak pomóc dziecku w takiej sytuacji – sytuacji zagrożenia życia!

Tutaj obejrzysz, co zrobić w przypadku reakcji anafilaktycznej.

Więcej informacji na temat reagowania w nagłych sytuacjach znajdziesz również w materiałach Fundacji Allergia.

Większa świadomość o tym, jak reagować w trudnych sytuacjach, zwiększa bezpieczeństwo dzieci. Im więcej osób posiada potrzebną wiedzę, tym większa szansa na ochronę naszych najmłodszych. Dlatego warto dzielić się informacjami i uczyć się, jak skutecznie zapewnić bezpieczeństwo naszym dzieciom. Bo właśnie wiedza może być kluczem do uratowania życia.

 

Bibliografia:

1Kaczmarski, M., & Bartuzi, Z. (2016). Wybrane aspekty epidemiologiczne alergii pokarmowej wieku dziecięco-młodzieżowego i dorosłego. Alergologia Polska-Polish Journal of Allergology, 3 (2), 46-55

2Krzysztof Marek, (2013). Alergia pokarmowa u dzieci, Forum Medycyny Rodzinnej, 7 (6), 350–351

3Andrea Horvath, Elżbieta Jarocka-Cyrta, Anna Nowak-Węgrzyn, Łukasz Błażowski, Hanna Szajewska, Beata Cudowska, Agnieszka Krauze, Ryszard Kurzawa, Agata Stróżyk (2021). Diagnostyka i leczenie alergii na białka mleka krowiego. Stanowisko Sekcji Alergii na Pokarmy Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci; Standardy Medyczne Pediatria, ISSN 2080-5438, 18 (6), 342-362

4Dadas-Stasiak, E., Kalicki, B., & Jung, A. (2010). Najczęściej występujące przyczyny i rodzaje alergii u dzieci w świetle aktualnej epidemiologii. Pediatria i Medycyna Rodzinna, 6 (2), 92-99

5Sicherer, S. H., & Sampson, H. A. (2018). Food allergy: Epidemiology, pathogenesis, diagnosis, and treatment. Journal of Allergy and Clinical Immunology, 141(1), 41-58

Skip to content